Om föreningen och oss

Svenska Jugendsällskapet

Är en ideell förening för alla som vil veta mer om denne sista period av förmodärn tid, där viktioriatiden kulminerade i et sista spektakulärt bluss av helt unik estetik. I Norden brukar man tidfästa jugendperioden till ca 1896-1914. Detta var en tid som bröts mellan industri och handtverk, då industrins och massproduktionens verknader skapade en estetisk och ideell motståndsrörelse som både befästades i en utomordentlig vacker stil och i en ökad bevissthet kring samhällsfrågor. Vi kommer arrangera kveldar och invitera inn interessanta föredragshållare inom alt relaterat til jugend, samt arrangera vistelser på interessanta platser att lära sig mer. Vi har specielt fokus på modet av tiden och den historiska sømnaden, och detta hoppas vi dela med flera. Vi vil även arrangera utflykter och events där vi iför oss tidsenliga kläder och njuter av att vistas i vakra omgivelser och ha trivsamt tilsammans i godt sällskap.  

Fru Karoline Ringstad Klausen

Jag är innflyttare från Norge och bosatt på landet utanför Hjo med mann och menageri. En så kallad halvstuderad rövare med diverse bakgrund från universitetet i Bergen, samt utbildad innom gemologi. Jag har en nätbutik som heter IllunisMoon på Etsy med silver och pärlsmycken. Fascinationen för jugend legat bakom alt annat sen jag var liten och älskade lyssna på min farmors historier från sin barndom, men blommade opp sen jag träffade Madeleine och började sy för bara få år sen. Vad jag älskar med stilen är dens utsökta bruk av framförallt naturen, något som ligger mitt hjärta nära. Jag brukade samla insekter i många år och jugendstilen med sina sublima illustrationer av alt sånt är nog det vackraste konsten åstadkommit tycker jag. Vår villa från 1898 är helt renoverat i jugendstil och några av våra events kommer nog ta plats här også, välkomna!

Frøken Madeleine Eriksson

Har sytt 1800-talskläder i över 20 år, började i England i slutet av 90-talet. Hade långt uppehåll och började sedan sy igjen i 2015. Då föddes ”la Belle Epoque design” som jag har haft som företag, men nu bara hobby. Har drivit eget café i 1800talsanda, jobbar nu som administratör/restaurangchef. Jag älskar allt mode mellan 1870-1910, syr mest 1890-1905, och älskar Jugend tiden! Därav idén till vår nya förening, där vi kan försvinna från vardagen och bara vara i dåtiden en stund.

Kom med!

Medlemsavgift

Medlemsavgiften är 250 kr pr år. 

Avgifter för deltagande på arrangement meddelas på våra sidor alt eftersom. Medlemmer som vil är välkomna att hjälpa till på olika evenemang.